Na Slovensku napriek pandémii pribudli stovky reštaurácií, vznikali malé prevádzky s donáškou
Vlani vzniklo na Slovensku napriek pandémii viac gastro podnikov ako zaniklo.
Filtrovať podľa kategórie
Vlani vzniklo na Slovensku napriek pandémii viac gastro podnikov ako zaniklo.
Ministerstvo spravodlivosti v súčasnosti eviduje 73 pracovníkov na dohodu, v roku 2018 takto zamestnávalo 269 ľudí.
Zástupcovia občianskej spoločnosti zároveň vyzvali premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby zverejnil okolnosti a zmluvné záväzky, za ktorých došlo k nákupu a testovaniu vakcíny...
Predsedníctvo SAV vyhlásilo, že Biomedicínske centrum SAV (BMC SAV) je vysoko rešpektovaná vedecká inštitúcia, o čom svedčí aj jej účasť na vývoji vakcíny a v neposlednom rade...
S pomliaždeným hrudníkom a podozrením na zlomeninu chrbtice ho transportovali do žilinskej nemocnice.
Dôvodom pokuty je brzdenie „voľného šírenia" tovarov, uviedol čínsky Štátny úrad pre reguláciu trhu.
Osoba sa nachádzala asi osemnásť metrov hlboko, je bez zranení a s hasičmi komunikuje.
Edwardova manželka Sophie novinárom povedala, že kráľovná bola "úžasná".
Ústava SR nehovorí, že by po zamietnutí návrhu na vyslovenie dôvery museli automaticky nasledovať predčasné voľby, a zamietnutie návrhu na vyslovenie dôvery ich preto samo o sebe...
Eduard Heger tiež zdôraznil, že je potrebné posilniť spôsob prihlasovania na očkovanie.
11.4.2021 (Webnoviny.sk) – Minulý rok pribudlo na slovenskom trhu viac ako 700 nových gastronomických prevádzok, napriek tomu, že reštauračný sektor sa považuje za jeden z najviac dotknutých pandémiou koronavírusu.
Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company, ktorá za týmito dátami vidí najmä vznik malých prevádzok, ktoré fungujú na princípe donášky jedál, ktoré je možné objednať online. Z dát spoločnosti na druhej strane vyplýva, že podnikanie vlani ukončili desiatky reštaurácií po celom Slovensku. Podobná situácia pritom nastala aj v Českej republike.
V roku 2020, ktorý sa dá považovať za jeden z najhorších rokov pre reštauračný biznis, zaniklo spolu 135 prevádzok, ktoré podnikali ako spoločnosti s ručením obmedzeným. Vyňaté z analyzovania totiž boli živnostenské oprávnenia. „Najviac z nich ukončilo svoju činnosť v posledných mesiacoch roka, len za posledný kvartál 2020 to bola tretina z celoročného objemu. Dôvody sa dajú pripísať koronakríze a vládnym opatreniam, ktoré na jeseň nariadili opätovné uzatvorenie prevádzok. Mnohé reštaurácie tak neboli finančne schopné utiahnuť ich aj naďalej,“ upozornila analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra Štěpánová.
Popri ukončených prevádzkach ale vznikli aj stovky nových. Na slovenskom trhu vzniklo vlani až 744 nových eseročiek poskytujúcich reštauračné služby. „Nové podniky vznikali postupne v priebehu celého minulého roka, desiatky každý mesiac. Najviac ich bolo založených ešte pred definitívnym vypuknutím krízy – v januári 2020 (81), ďalej v júli (82) a júni (78). Aj za týmto scenárom vidíme koronakrízu – množstvo podnikateľov rozbehlo online donášku jedál, nakoľko pravdepodobne zistili, že na prípravu jedál im postačujú menšie priestory, pričom nemusia mať k dispozícii reštauračné priestory prispôsobené na usadenie hostí,“ dodala Petra Štěpánová.
Podobne sa začal aj rok 2021. Do dnešného dňa pôsobí na Slovensku dovedna 8 990 spoločností, ktoré pôsobia v gastro sektore. Z dát spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company vyplýva, že v tomto roku stihlo ukončiť podnikanie 10 reštaurácií, no zároveň vzniklo 25 nových.
Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, gastronómia, reštaurácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Slovensku napriek pandémii pribudli stovky reštaurácií, vznikali malé prevádzky s donáškou © SITA Všetky práva vyhradené.