Cestovný ruch v Tatrách sa pre pandémiu borí s problémami, zariadeniam chýbajú pracovníci
Pracovných ponúk je podľa Blaškovej veľa, kvalifikovaných ľudí však nie.
Filtrovať podľa kategórie
Pracovných ponúk je podľa Blaškovej veľa, kvalifikovaných ľudí však nie.
Teplota môže miestami vystúpiť až na 36 °C.
V mnohých prípadoch boli lokálne povodne spôsobené vnútornými vodami a stekaním vôd z okolitého prostredia.
Spoločnosť Dedoles naďalej rozširuje svoje pôsobenie aj mimo online priestoru. K 16 kioskom a predajniam po celom Slovensku pribudla 6. júla aj vlajková loď, ktorá sa nachádza na...
Počty nových infekcií delta variantom koronavírusu budú pravdepodobne stúpať, vláda však neočakáva nezvládnuteľný tlak na zdravotníctvo.
Úrady už informovali, že neexistuje možnosť nájsť niekoho nažive.
Po tom, ako v Holandsku začali klesať počty infekcií i hospitalizácií, vláda pred tromi týždňami pristúpila k zrušeniu niektorých pravidiel.
Zameria sa na globálnu dohodu o zdaňovaní ziskov nadnárodných firiem.
V centre sporu bolo ustanovenie upravujúce stavbu budov - vrátane hotelov, obchodov a reštaurácií - v blízkosti riek, jazier alebo mora.
Podľa ministra zahraničných vecí Korčoka je aktuálne bieloruská spoločnosť pre Lukašenkov režim rozštiepená.
13.7.2021 (Webnoviny.sk) – Zariadeniam v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách chýba personál, ide najmä o čašníkov, chyžné či recepčné. Pre agentúru SITA to uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.
Vyhraté majú podľa nej tí zamestnávatelia, ktorí počas pandémie zamestnancov neprepustili. V súčasnosti je podľa nej takmer nemožné získať do sektora cestovného ruchu kvalifikovaný personál.
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny evidovalo napríklad v okrese Poprad v máji tohto roka celkovo 146 voľných pracovných miest v gastrosektore. Ako SITA informovala Marianna Šebová z kancelárie riaditeľa ústredia, išlo najmä o pozície čašník a someliér, ktorých hľadali viac ako 60. Za nimi nasledovali kuchári a predavači jedál za pultom či pri okienku.
Podnikatelia v cestovnom ruchu však hľadali aj hotelových recepčných, pomocníkov do kuchyne či barmanov. Pred rokom v máji ponúkal pracovný trh v okrese 209 voľných miest, dominovali pozície ako kuchári, čašníci a someliéri.
Niektorí podnikatelia pre nedostatok personálu posúvali otváranie svojich prevádzok. „Personál si zabezpečiť nevedia, nemôžu otvárať alebo pracovať naplno bez toho, aby nedostatok personálu neovplyvnil kvalitu služieb,“ vysvetlila Blašková. Poukázala pritom na to, že pracovných ponúk v gastro sektore a cestovnom ruchu sú v regiónoch stovky, ľudí niet.
O prácu v oblasti cestovného ruchu v regióne Vysokých Tatier prišlo v dôsledku pandémie odhadom dvetisíc ľudí. Najviac z nich v zimných mesiacoch, keď sa prepúšťalo plošne. Iba časť pracovných miest podľa Blaškovej zachránili dotácie na mzdy pre zamestnávateľov.
Viac k témam: cestovný ruch, COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, gastrosektor, Koronavírus, personál
Zdroj: Webnoviny.sk – Cestovný ruch v Tatrách sa pre pandémiu borí s problémami, zariadeniam chýbajú pracovníci © SITA Všetky práva vyhradené.