Ľudia sa pracovať do gastrosektora a cestovného ruchu nehrnú, stále chýba vyše 2-tisíc zamestnancov
Najväčší záujem je o čašníkov a someliérov.
Filtrovať podľa kategórie
Najväčší záujem je o čašníkov a someliérov.
Európska komisia ocenila mnohé kroky Slovenska najmä pokiaľ ide o boj proti korupcii a kroky v oblasti slobody médií a ochrany novinárov.
Budovať politickú stranu na politickej nostalgii nie je dostatočnou záležitosťou, aby sa strana dokázala dostať do parlamentu.
Policajný vyšetrovateľ navrhol obžalovať Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Norberta Bödöra a Tibora Gašpara.
Národná lotériová spoločnosť TIPOS ako prvá na Slovensku získala certifikáciu v oblasti zodpovedného hrania od európskej asociácie The European Lotteries.
Ukrajinská armáda dodala, že rovnaká situácia je východne od obcí Semyhirja a Kodema.
Vraždu nahlásili o pol desiatej.
Podľa Veroniky Remišovej by sa to malo týkať vyše šesťsto projektov za takmer šesťsto miliónov eur.
Sudca Michal Sobolovský čelí viacerým disciplinárnym návrhom vrátane návrhu na zbavenie funkcie sudcu.
Slovenské národné divadlo spustilo nový elektronický predajný systém vstupeniek, takzvaný ticketing.
3.8.2022 (Webnoviny.sk) – Zamestnávatelia v gastronómii začiatkom augusta potrebovali obsadiť 1 700 voľných pracovných miest a v sektore ubytovania a cestovného ruchu ďalších päťsto. Najviac ponúk v týchto dvoch sektoroch je v Bratislavskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji, prevažujú plné úväzky na neurčitý čas alebo určitú dobu a dohody.
Ako v stredu informoval projektový manažér pracovno-poradenského portálu Internetový sprievodca trhom práce (ISTP) Pavol Hudec, najväčší záujem je o čašníkov a someliérov (700), kuchárov a šéfkuchárov (615), pomocníkov v kuchyni (260) a hotelových recepčných (130). Zo všetkých ponúk je 52 % vhodných aj pre absolventov, v 30 % prípadov sa vyžaduje angličtina.
Od začiatku tohto roka zamestnávatelia na uvedenom portáli inzerovali takmer šesťtisíc nových voľných pracovných miest v gastronómii a dvetisíc v ubytovacích zariadeniach a cestovnom ruchu.
„Reštaurácie, letné prevádzky a ubytovacie zariadenia zažívajú počas sezóny zvýšený nápor, čo si vyžaduje dostatočné personálne kapacity. V priebehu letných mesiacov sa darí časť týchto voľných miest obsadiť brigádnikmi, na niektoré pracovné miesta nastúpili aj uchádzači z Ukrajiny,“ uviedol Hudec.
Z prieskumu na portáli na vzorke 4 200 ukrajinských uchádzačov o prácu vyplýva, že 23 % z nich by chcelo na Slovensku pracovať v gastronómii a 17 % v cestovnom ruchu.
Priemerná základná zložka mzdy v hrubom (bez príplatkov a bonusov) v inzerátoch so slovenským miestom výkonu práce v oblastiach gastronómia, ubytovanie a cestovný ruch dosahuje na portáli ISTP 940 eur (5,10 eura za hodinu).
Inzeráty na kratší pracovný čas ponúkajú priemerne 459 eur, pri dohodách o pracovnej činnosti a vykonaní práce 860 eur (4,50 eur za hodinu). Absolventi si zarobia priemerne 902 eur na plný úväzok. Najvyššie nástupné základné platy v spomínaných oblastiach sú v Žilinskom kraji (995 eur), najnižšie v Nitrianskom kraji (842 eur).
Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily rieši aj Sektorová rada pre obchod, marketing, gastronómiu a cestovný ruch pod vedením Mareka Harbuľáka, prezidenta Zväzu cestovného ruchu SR. Za kľúčové považuje podporu kvalitného stredného odborného vzdelávania na báze inovácií, ktoré sektor výrazne ovplyvňujú a menia.
Portál ISTP aktuálne eviduje celkovo 27-tisíc voľných pracovných miest, najviac v oblastiach strojárstvo, vrátane výroby motorových vozidiel (7 300), technické a manuálne prierezové zamestnania (3 600) a stavebníctvo (2 800). Sektor gastronómie je podľa pracovných ponúk na šiestom mieste.
Viac k témam: Cestovný ruch, Gastro sektor, pracovné ponuky, Ubytovacie zariadenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ľudia sa pracovať do gastrosektora a cestovného ruchu nehrnú, stále chýba vyše 2-tisíc zamestnancov © SITA Všetky práva vyhradené.