BRATISLAVA 30. januára (WebNoviny.sk) – Slovenskí producenti a spracovatelia mäsa sa dištancujú od poľských praktík, ktoré odhalili investigatívni novinári relácie Superwizjera televízie TVN24.
Tí prišli so šokujúcim videom, na ktorom je vidno, ako na bitúnok v meste Lodž v Poľsku privážajú choré kravy a býky a tie ďalej spracovávajú na mäso. Slovenskí mäsiari označili podobné praktiky za neprípustné a odsúdeniahodné. Uviedli to v reakcii na poľský škandál s mäsom pre agentúru SITA.
Išlo o nelegálnu činnosť
Výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai nevylúčila možnosť, že sa toto mäso mohlo dostať aj na Slovensko. „Nakoľko podľa medializovaných informácií išlo o nelegálnu činnosť, nemožno túto skutočnosť vylúčiť. Predpokladáme, že práve takéto mäso sa môže dostať na slovenský trh prostredníctvom nelegálneho ambulantného predaja, resp. je spracované v nelegálnych výrobách. Zákazníkom preto odporúčame kupovať mäso zásadne od schválených výrobcov a na predajniach, kde je pôvod mäsa známy, a kde je pre zákazníka informácia o pôvode mäsa dostupná,“ ozrejmila Eva Forrai.
Zväz spracovateľov mäsa zároveň zásadne odsúdil a odmietol všetky nezákonné praktiky poľských producentov. „Členovia Zväzu spracovateľov mäsa uvádzajú na trh mäso a mäsové výrobky v súlade s platnou legislatívou v oblasti welfare, bezpečnosti a kvality mäsa a mäsových výrobkov a zásadne odsudzujú a odmietajú všetky nezákonné praktiky, ktorých sa poľský výrobca dopustil,“ dodala Forrai.
Poškodzujú meno poctivých výrobcov
Zväz spracovateľov mäsa je podľa Forrai toho názoru, že takéto konanie je vo vzťahu k spotrebiteľovi neprípustné a poškodzuje dobré meno aj takých spracovateľov a producentov, ktorí prevádzkujú svoju činnosť v súlade so zákonom.
Spoločnosť TAURIS uviedla, že spolupracuje iba s overenými bitúnkami. „Spoločnosti TAURIS a.s. spolupracuje iba s overenými a schválenými bitúnkami, dodávateľmi a chovateľmi dobytka, ktorí spĺňajú príslušné legislatívne požiadavky. Máme zavedené prísne vstupné kontroly, kde sa meria pH – ukazovateľ čerstvosti, mikrobiológia vzoriek mäsa a kontrola prítomnosti nežiaducich látok v zmysle legislatívy (napr. ťažké kovy, antibiotiká, pesticídy a pod.)“, uviedla marketingová riaditeľka TAURIS GROUP Iveta Štefánová.
Do svojich výrobkov spracováva TAURIS podľa slov Ivany Štefánovej výhradne čerstvé, prevažne bravčové mäso, slovenského alebo českého pôvodu. Hovädzie mäso tvorí v produkcii TAURIS iba 8 % z celkového objemu spracovania mäsa.
Vylučujú spoluprácu s bitúnkom
Spoločnosť Mecom Group vylúčila, že by sa v jej certifikovaných závodoch Lučenec a Humenné objavilo mäso z poľského bitúnka, kde odhalili škandál.
„Spoločnosť Mecom Group vylučuje, že v našich certifikovaných závodoch Lučenec a Humenné bolo spracované mäso z uvedeného bitúnka. Naša spoločnosť nakupuje mäso od dlhodobo overených a akreditovaných dodávateľov. Takisto disponujeme prehlásením od našich dodávateľov hovädzieho masa, v ktorom vylučujú spoluprácu s dotknutým bitúnkom,“ komentovala Junior Brand Manager Mecom Eva Sziglová.
Poľskí novinári sa podľa webového portálu nasvidiek.sk infiltrovali do prevádzky bitúnku v meste Lodž a natočili škandalózne zábery. Na nočnej zmene, kde nebol prítomný veterinár, privážali na bitúnok choré zvieratá, takzvané „ležiaky“.
Väčšina z nich ani nedokázala stáť na nohách. Mnohé z nich mali zranenia končatín, či chrbtice, no výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi a vážnymi infekciami. Tie museli pracovníci bitúnku vyrezať.
Viac k témam: bitúnok, hovädzie mäso, potraviny, ZSM Zväz spracovateľov mäsa
Zdroj: Webnoviny.sk – Praktiky na poľskom bitúnku poškodzujú aj poctivých výrobcov, tvrdia slovenskí spracovatelia mäsa © SITA Všetky práva vyhradené.