Banská Bystrica má zatvorených 20 percent gastro prevádzok, otvorenie terás ich totiž nemusí zachrániť
Niektorí prevádzkovatelia váhajú, či vôbec otvoria a neskončia s podnikaním.
Filtrovať podľa kategórie
Niektorí prevádzkovatelia váhajú, či vôbec otvoria a neskončia s podnikaním.
Polícia vyšetruje krádež nafty vo Veľkej Lomnici.
Začiatkom mája sa totiž začal proces postupného odchodu posledných vojakov z Afganistanu, ktorý by sa mal skončiť symbolicky 11. septembra.
Samitu krajín Bukureštskej deviatky sa zúčastnila prostredníctvom video spojenia z Kodane.
Účasť na výsluchu potvrdila aj samotná Lucia Kurilovská.
Slovensko zastáva v rámci Európskej únie popredné priečky v úmrtnosti na nádorové ochorenia. V minulom roku zomrelo na rakovinu viac ako 14 tisíc ľudí a ide dlhodobo o druhú...
Odporcovia argumentovali, že v čase vojny konali pod nátlakom americkej vlády.
Ak sa to porovná s balíkom stimulov administratívy prezidenta USA Joea Bidena, EÚ sa vyrovná Spojeným štátom americkým.
V asistovanom sčítaní sú medzi krajmi výrazné rozdiely.
Hovorca vojenského krídla Hamasu uviedol, že útok je odpoveďou na izraelské „zločiny a agresiu" v Jeruzaleme.
11.5.2021 (Webnoviny.sk) – Po druhej vlne pandémie koronavírusu v Banskej Bystrici ostalo zatiaľ zatvorených približne 20 percent gastro prevádzok.
Ako pre agentúru SITA uviedol predseda banskobystrického Cechu hostinských Martin Repaský, títo prevádzkovatelia váhajú, či ich len otvorené terasy zachránia. Podľa slov predsedu niektorí rozmýšľajú aj nad tým, či vôbec otvoria a neskončia s podnikaním.
„Niektorí prevádzkovatelia reštaurácií prepustili všetkých zamestnancov. Teraz, keď chcú otvoriť, tak to pre nich začína odznova, ako keby otvárali novú prevádzku, lebo všetkých musia zaučiť a podobne,“ objasňuje Repaský s tým, že nie každý, kto si tým prešiel pred rokom po prvej vlne pandémie, to chce robiť odznova.
„Sú aj takí, ktorí zvažujú, že otvorenie posunú, ale zatiaľ nie sú rozhodnutí,“ doplnil predseda, podľa ktorého situácia ovplyvnila veľa menších prevádzok na sídliskách.
„Pred príchodom pandémie sa začali aj v mestských častiach rozmáhať prevádzky ako reštaurácie, bary a kaviarne. Práve tieto podniky pandémia nejakým spôsobom ovplyvnila a niektoré zatvorili. Aj teraz to väčšinu ľudí ťahá do mesta pre istú socializáciu,“ popisuje situáciu v meste Repaský s tým, že podľa niektorých jeho kolegov v cechu sa všetko vráti do starých koľají a aj malé podniky, ktoré zatvorili, časom otvoria.
Všetci sa budú musieť pripravovať aj na prípadné ďalšie krízové obdobie, lebo situácia je už iná ako vlani, keď im v ústrety vyšli banky aj dodávatelia.
„Prišla druhá vlna a banky dali od toho ruky preč, ak niekomu ostal dlh, tak to má náročné. Pri súčasnom otvorení musíme všetko nakúpiť, lebo potravinám alebo nápojom prešla za ten čas záruka a náklady sú veľké,“ dodáva predseda Cechu hostinských, ktorý je zároveň majiteľom Plzenskej reštaurácie na Námestí SNP.
Opatrenia, ktoré prijal štát, pomohli podľa neho hlavne zamestnancom, lebo aj keď ide o kurzarbeit, tak tie peniaze prídu do firmy a odídu zamestnancom.
„Čo sa týka nájomného, aby sme dostali polovičnú zľavu, je to komplikované a každý to uchopil inak. Niečo sme tam ušetrili, ale vzhľadom na obnos peňazí, o ktorý sme prišli, tak je to veľmi malé percento. V rámci opatrení v cestovnom ruchu som rád, že si niekto na ministerstve dopravy uvedomil, že je veľký problém si podať žiadosť a splniť všetky podmienky. Ja sa denne asi hodinu a pol venujem len tomu, aby sme tieto dotácie dostali do firmy a neviem si predstaviť, že iný majiteľ, ktorý v podniku aj varí, by mal na to čas,“ konštatuje Repaský, podľa ktorého to preto niektorí vzdajú, lebo na to nemajú kapacity ani čas. Toto môže byť nakoniec dôvod, že nakoniec niektoré prevádzky skončia.
Viac k témam: bary, Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, kaviareň, Pandémia, reštaurácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Banská Bystrica má zatvorených 20 percent gastro prevádzok, otvorenie terás ich totiž nemusí zachrániť © SITA Všetky práva vyhradené.