Ako budú terasy vyzerať a čo musia prevádzkovatelia dodržať? Hygienici zverejnili podmienky
V minulom roku sa prevádzkovateľom ťažko overovalo, či sedia za stolom len členovia jednej domácnosti.
Filtrovať podľa kategórie
V minulom roku sa prevádzkovateľom ťažko overovalo, či sedia za stolom len členovia jednej domácnosti.
V súvislosti s medzinárodným týždňom, ktorý upozorňuje na súčasný stav odevného priemyslu nielen v kontexte trvalej udržateľnosti – Fashion Revolution Week – prízvukuje módna...
Kontajner, v ktorom oficiálne boli stroje na výrobu koláčov, dorazil do Pirea po mori z Libanonu 14. apríla.
Predseda strany Smer-SD Robert Fico uviedol, že vyhostenie troch ruských diplomatov nemá žiadny praktický význam.
Unikajúce vozidlo sa podarilo policajnej hliadke zastaviť až v Považskej Bystrici.
Oblasť facility manažment formujú nové technológie, ktoré vytvárajú priestor pre moderné riešenia v segmentoch bezpečnosti, upratovania a údržby
ZMOS upozornil, že pri prevode alebo prenájme majetku obce až príliš často využívajú inštitútu osobitného zreteľa.
Milovníkov remeselného piva čaká v apríli veľké prekvapenie. V rámci dlhodobého projektu, do ktorého sa zapojilo 29 pivovarov, Kaufland svojim zákazníkom prináša najširší...
Štýl a nástroj, zdravie a kondícia, myseľ a telo - všetko prepojené cez Garmin.
Podpisy začala strana zbierať 5. februára a ide o počet, ktorý zozbieral výlučne Hlas.
23.4.2021 (Webnoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR stanovil vo vyhláške bližšie podmienky otvárania terás od pondelka 26. apríla. Ohraničené majú byť maximálne z dvoch bočných strán, medzi stolmi musí byť najmenej dvojmetrový odstup.
ÚVZ zároveň vo vyhláške neurčil počet ani zloženie osôb za stolom, stretnúť sa tak môžu aj ľudia z rozdielnych domácností. Ako vysvetlila hovorkyňa úradu Daša Račková, ÚVZ vychádzal aj zo skúseností z praxe.
Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie. Pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí bude potrebný negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách.
Konzumovať jedlá alebo nápoje bude možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí. Samoobslužný výdaj nebude povolený. Príbor nesmie byť na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky. Po každom zákazníkovi bude tiež nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy.
Pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté. „Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári – počas rozprávania vznikajú kvapôčky a aerosól,“ uviedla Račková.
Vyhláška upravuje aj podmienky fungovania fitness centier. Maximálna kapacita bude stanovená na šesť zákazníkov. Fitness centrá majú zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch. Pri športe nebude povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. Prevádzka šatní a spŕch je možná za dodržiavania základných hygienických pravidiel.
Hlavný hygienik SR Ján Mikas upozornil, že uvoľňovanie opatrení so sebou prináša zvýšenú mobilitu ľudí.
„Aj my, epidemiológovia, sa tešíme zo zlepšujúcej sa situácie, no pri uvoľňovaní opatrení máme vždy mierne obavy a v niektorých oblastiach by sme ešte so zmierňovaním chvíľu počkali. Chápeme však, že podniky už potrebujú fungovať,“ uviedol.
Odborníci preto prosia ľudí, aby nastavené opatrenia pre prevádzky dôsledne dodržiavali a aby na dodržiavanie v ich priestoroch dohliadali aj prevádzkovatelia.
Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, reštaurácie, sezónne terasy
Zdroj: Webnoviny.sk – Ako budú terasy vyzerať a čo musia prevádzkovatelia dodržať? Hygienici zverejnili podmienky © SITA Všetky práva vyhradené.