Gastro sektor čelí vážnym problémom, pre nedostatok kvalifikovaných zamestnancov pôjdu hore aj ceny
Problém s kvalifikovanými zamestnancami pritom gastro sektor trápil už pred pandémiou.
Filtrovať podľa kategórie
Problém s kvalifikovanými zamestnancami pritom gastro sektor trápil už pred pandémiou.
Je potrebné zabezpečiť, aby ekonomika fungovala, neprepúšťalo sa, priemysel mohol vyrábať a fungovali služby.
Podľa britského premiéra Borisa Johnsona je vzdelávanie efektívne riešenie, ktoré „dokáže vyriešiť v podstate každý problém, ktorý postihne ľudstvo“.
Dvaja ľudia sú stále nezvestní.
Modul má poskytnúť viac priestoru pre vedecké experimenty a priestor pre posádku.
Dohody o väčšej priechodnosti hraníc od roku 2023 podpísali počas ekonomického fóra v hlavnom meste Severného Macedónska Skopje.
Veliteľ slovenského kontingentu na mierovej misii UNFICYP skonštatoval, že slovenskí vojaci zanechali na celom ostrove výraznú stopu.
Trojtýždňové obdobie výplaty materskej dávky poskytovanej otcovi po narodení dieťaťa sa má započítavať do úhrnného obdobia nárokov na materskú dávku.
Pri osobách s príjmami do sumy životného minima sa majú jednorazové peňažné príspevky na kompenzáciu poskytovať vo vyššej sume.
Existujú dôkazy, že sa umelkyňa mohla vyhnúť jej daňovým povinnostiam v krajine.
30.7.2021 (Webnoviny.sk) – Gastro sektor pre pandémiu už dlhodobo čelí vážnym problémom. Najnovším je otázka kvalifikovanej pracovnej sily, ktorej cena práce začala za obdobie posledných mesiacov enormne rásť. To je podľa prevádzkovateľov v stave, v akom sa slovenské gastro momentálne nachádza, dlhodobo neudržateľné.
Preto podnikatelia pôsobiaci v gastre tvrdia, že im neostáva nič iné, ako zdvihnúť ceny v reštauráciách.
„Nie je tajomstvom, že už pred vznikom pandémie sme mali problém s kvalifikovanou pracovnou silou. Teraz, po druhej vlne, je však situácia niekoľkonásobne horšia. Nájsť kvalifikovanú pracovnú silu je mimoriadne náročné, nakoľko veľké množstvo ľudí, ktorí v gastre pracovali, buď prišli o prácu a stratili tak dôveru sa do tohto sektoru opäť vrátiť, alebo majú obrovské obavy z toho, že príde obávaná tretia vlna,” konštatoval vo štvrtok prezident Asociácie slovenskej gastronómie (ASG) Viliam Pavlovský.
Každá ekonomická kríza so sebou prináša aj rast cien. Drahšie sú nielen energie, ale aj potraviny a všetky druhy vstupných surovín či investícií do nevyhnutných technických riešení, ktoré významne ovplyvňujú celý cash-flow.
Okrem toho sa v priebehu pandémie zmenili aj návyky zákazníkov. Mnohí si začali variť sami a služby reštaurácií jednoducho prestali využívať. Podľa prieskumov sa po uvoľnení opatrení vrátilo do prevádzok len 60 percent z tých zákazníkov, ktorí gastro zariadenia predtým pravidelne navštevovali.
Podnikatelia v gastro sektore tak nemajú podľa ASG na výber. Buď zdvihnú ceny, alebo sa ocitnú na hranici prežitia.
Dopyt po zamestnancoch v gastro sektore je veľký, aktuálna ponuka je však podľa asociácie priam žalostne nízka, čo sa v konečnom dôsledku premieta aj do rastúcej ceny práce zamestnancov gastro sektora.
„Podľa analýzy J&T Banky aktuálne rastú mzdy zamestnancov v gastro sektore o 20 až 40 percent, čo je z dlhodobého hľadiska absolútne neudržateľné. Podniky sa totiž ešte stále snažia vysporiadať so stratami, ktoré im vznikli za viac než 220 dňové obdobie obmedzeného podnikania počas druhej vlny pandémie,” dodal Pavlovský s tým, že práve mzdy zamestnancov sú pre gastro podniky najväčším nákladom.
Viac k témam: gastro sektor
Zdroj: Webnoviny.sk – Gastro sektor čelí vážnym problémom, pre nedostatok kvalifikovaných zamestnancov pôjdu hore aj ceny © SITA Všetky práva vyhradené.