Koronakríza ničí slovenský gastrobiznis, zanikla už tisícka reštaurácií či pohostinstiev
A ďalšie prevádzky čaká podobný osud, keďže vláda pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu opäť sprísnila opatrenia.
Filtrovať podľa kategórie
A ďalšie prevádzky čaká podobný osud, keďže vláda pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu opäť sprísnila opatrenia.
Najväčšia sieť hobbymarketov OBI dnes otvorila v Dunajskej Strede svoju celkovo štrnástu predajňu na Slovensku.
Na uvalení sankcií sa dohodli ministri zahraničných vecí EÚ po tom, ako ich k činu vyzvalo Nemecko a Francúzsko.
Spoločnosť Orange intenzívne pracuje na odstránení problémov.
Poslanec Erik Tomáš kritizuje ministra Milana Krajniaka za návrh novely zákona o minimálnej mzde a návrh zákona o trinástom dôchodku.
Projekt CHLEBODARCA občianskeho združenia BILLA ľuďom už dva roky zlepšuje život rodinám v núdzi naprieč celým Slovenskom.
Mnohé z podnikov živnostníkov sa aktuálne nachádzajú na pokraji krachu.
Spolu s ňou odsúdil súd aj jej dvoch komplicov.
Z vraždy dôchodcu na Liptove obvinili iba 15-ročného chlapca.
Cieľom opatrenia je znížiť administratívnu záťaž fyzických či právnických osôb.
15.10.2020 (Webnoviny.sk) – Kríza spojená so šírením pandémie koronavírusu ničí slovenský gastrobiznis. Podľa dát poradenskej spoločnosti Bisnode od začiatku tohto roka zanikla bezmála tisícka reštaurácií, pohostinstiev či prevádzok s rýchlym občerstvením.
Ku konca septembra bolo pritom u nás zaevidovaných 11 605 gastroprevádzok na základe živnostenského oprávnenia a 8 714 spoločností s ručením obmedzeným či akciových spoločností, ktoré podnikajú v oblasti stravovania.
Ako hovorí analytička firmy Bisnode Petra Štěpánová rozmach služieb verejného stravovania na Slovensku rapídne vzrástol v posledných dvoch rokoch. Napríklad v posledných desiatich rokoch ich počet narástol o 100 percent. V súčasnosti patria tieto prevádzky vplyvom pandémie podľa Štěpánovej k najohrozenejším skupinám podnikateľov.
Aktuálne je podnikanie reštaurácií a ďalších prevádzok spojených s predajom a podávaním hotových jedál opäť obmedzené. Majitelia budú môcť jedlo zákazníkom predávať len zabalené, nebude ho možné konzumovať v interiéri, ak to bude možné, tak len v exteriéri. Vláda zaviedla nové prísne opatrenia v dôsledku rapídneho zhoršenia situácie spojenej so šírením ochorenia COVID-19.
Majitelia reštaurácií sa už na jar tohto roka báli o svoju existenciu, keď z rovnakého dôvodu museli zavrieť svoje prevádzky.
Podľa dát Bisnode prišli prevádzky v priemere o 42 percent tržieb, mnohé hrozia prepúšťaním a aktuálne žiadajú vládu o zníženie dane z pridanej hodnoty.
Bisnode zároveň dodáva, že gastroprevádzky najviac zanikali v kategóriách s najnižšími tržbami či najnižším počtom zamestnancov.
Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, jedlo, krach, prepúšťanie, reštaurácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Koronakríza ničí slovenský gastrobiznis, zanikla už tisícka reštaurácií či pohostinstiev © SITA Všetky práva vyhradené.