Podnikatelia už nebudú musieť dokladovať výšku stravného, ale suma sa im zníži takmer o polovicu
Ku zmene dokladovania dochádza na základe predpokladu, že každý niečo konzumuje a vynaloží na to istú sumu peňazí.
Filtrovať podľa kategórie
Ku zmene dokladovania dochádza na základe predpokladu, že každý niečo konzumuje a vynaloží na to istú sumu peňazí.
Zverejnené policajné nahrávky Roberta Fica a Roberta Kaliňáka sú nepriamym priznaním, že boli aktérmi daných káuz, myslí si politológ Grigorij Mesežnikov.
Od novembra sa budú musieť takmer všetci zamestnanci v Rakúsku pri vstupe na pracovisko preukázať dokladom o absolvovaní očkovania, prekonaní ochorenia COVID-19 alebo negatívnym...
Ministerstvo kultúry si po nedávnom fiasku s rušením kvót pre slovenské hudobné diela koleduje o ďalší škandál. Na vládu už čoskoro poputuje návrh novely autorského zákona, ktorý...
Dvojica by mala začať budovať spoločný život v New Yorku.
Spôsob prípravy potravín je dôležitý. Pri nevhodnom spracovaní sa v nich totiž môžu objaviť látky, ktoré sú pre naše zdravie škodlivé. Jednou z nich je akrylamid.
Vydavateľ a šéfredaktor časopisu Zem a Vek čelil obžalobe pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovanie rasovej nenávisti.
Problémy a týrania zvierat vznikajú najčastejšie podľa zvieracieho ombudsmana práve v rómskych osadách, kde deti vnímajú zvieratá ako súčasť hry.
Štefan Harabin kričal na príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, aby si vyzliekli uniformy.
„Ja žijem poctivý, čestný život,” odkázal minister Richard Sulík šéfovi smerákov Robertovi Ficovi.
26.10.2021 (Webnoviny.sk) – Podnikatelia už nebudú musieť preukazovať výšku stravného daňovým dokladom. Vyplýva to z poslaneckej novely zákona o dani z príjmov, ktorú v utorok schválil parlament. Dokladovanie súm stravného podľa koaličných poslancov predstavuje značnú administratívnu záťaž, ktorá sa týmto odbúra.
„Uvedená zmena je založená na predpoklade, že každý niečo konzumuje na obed a vždy na to vynaloží nejakú sumu, bez ohľadu na to, ako si túto stravu zabezpečí,“ uviedli.
Kým v súčasnosti si podnikatelia môžu do daňových výdavkov zahrnúť a zdokladovať stravné vynaložené za každý odpracovaný deň v sume 5,10 eura, po novom to bude bez akéhokoľvek dokladovania už len suma 2,81 eura na deň.
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR upozornila na to, že týmto krokom obedy pre zamestnancov zdražejú. Stravné vyššie ako 2,81 eura sa totiž zamestnancovi zdaní a negatívne ovplyvní i výšku odvodov.
Zamestnanci tak na kúpu teplého obeda budú musieť doplatiť viac zo svojho. Daňovo odpočítateľná položka vo výške 2,81 eura na obed je pritom podľa AZZZ v praxi žalostne nízka a je zo strany štátu skôr formálna.
Legislatívnym návrhom sa má od januára zrovnoprávniť zdaňovanie stravovacích poukážok a finančných príspevkov na stravovanie.
Parlament však schválil pozmeňujúci návrh predsedu parlamentného finančného výboru Mariána Viskupiča (SaS), ktorým sa z pôvodného návrhu vypustilo šesť zo siedmich novelizačných článkov. „Veci, na ktorých nebola zhoda na ministerstvách, z pôvodného návrhu vyraďujeme,“ povedal ešte minulý týždeň v stredu v pléne Viskupič.
V schválenom legislatívnom návrhu však podľa neho zostáva nastavenie spravodlivosti medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie. „Gro zostáva a ďalšie veci, verím, že v budúcnosti budú na stole,“ tvrdí.
Z pôvodného návrhu novely Zákonníka práce, ktorým sa novelizovali aj súvisiace zákony, sa tak stal výlučne návrh novely zákona o dani z príjmov.
Podľa pôvodného zámeru mohol zamestnávateľ svojmu zamestnancovi prispievať na stravovanie stravovacími poukážkami alebo finančným príspevkom na stravovanie veľkorysejšie, a to až do 100 percent sumy stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín. Tento návrh sa však nakoniec vypustil.
Od začiatku marca tohto roka dostali zamestnanci možnosť vybrať si medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie. Právo výberu sa týka len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo zmluvnom stravovacom zariadení.
Zamestnanec je svojím výberom viazaný dvanásť mesiacov. Zamestnávatelia sa môžu rozhodnúť, či budú postupovať podľa novej právnej úpravy hneď od marca tohto roka alebo toto rozhodnutie urobia najneskôr do konca tohto roka.
Zamestnávatelia tak dostali priestor vyriešiť si zmluvné vzťahy k emitentom stravovacích poukážok a dohodnúť si pravidlá pre výber zo strany zamestnancov.
Znížila sa tiež výška poplatku zamestnávateľa za sprostredkovanie stravovania z troch percent na maximálne dve percentá, čím klesli náklady zamestnávateľov pri zabezpečovaní stravovania gastrolístkami.
Viac k témam: Novela zákona o dani z príjmov, Podnikatelia, Príspevok na stravu, Stravné lístky
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia už nebudú musieť dokladovať výšku stravného, ale suma sa im zníži takmer o polovicu © SITA Všetky práva vyhradené.