Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok treba určite teraz, podnikatelia sa musia pripraviť na reštart
Podľa europoslanca Ivana Štefanca sa nesmie zoapkovať situácia z konca prvej vlny pandémie.
Filtrovať podľa kategórie
Podľa europoslanca Ivana Štefanca sa nesmie zoapkovať situácia z konca prvej vlny pandémie.
Rimavská Sobota sa tak pridala k Breznu, Banskej Bystrici, Lučencu a Zvolenu.
Materiál podľa zamestnávateľských zväzov nedostatočne reaguje na podklady zaslané zástupcami firiem.
Podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí rozmiestňuje Rusko armádu na troch miestach.
Informáciu o prepustení potvrdil obhajca obvineného.
Heger zároveň uviedol, že podpora ukrajinskej celistvosti a suverenity je zo strany Slovenska stopercentná.
Vláda si od daného kroku sľubuje lepšie dodržiavanie karanténnych opatrení.
Imunizačné certifikáty by boli veľkou nespravodlivosťou pre chudobnejšie krajiny, ktoré nemajú šancu na prístup k vakcínam proti koronavírusu.
Ministerstvo hospodárstva je v prípade potreby pripravenú pomôcť.
Slovenská značka Zlatý Bažant Radler 0,0% pred príchodom jari rozširuje svoje portfólio o tri ovocné novinky so zníženým obsahom cukru, ktoré sú zaradené do dvoch nových...
8.4.2021 (Webnoviny.sk) – Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok na Slovensku po aktuálnej vlne pandémie koronavírusu treba stanoviť už teraz. Uviedol to vo štvrtok počas online diskusie iniciatívy #stálemámechuť europoslanec Ivan Štefanec (EPP, KDH).
Podnikatelia potrebujú podľa europoslanca jednoznačne poznať pravidlá vopred pred skončením druhej vlny pandémie, aby mali dostatok času pripraviť sa na reštart svojich podnikov a neopakovala sa situácia z prvej vlny. Vtedy im boli pravidlá a opatrenia predstavené až po skončení vlny a pravidelne menené po opätovnom otvorení za pochodu.
Podľa najnovšieho prieskumu Európskej únie hrozí malým podnikateľom v gastro sektore bankrot až v 80-tich percentách prípadov. Aby sa tomu zabránilo, odporúča Ivan Štefanec zlepšiť prístup k financiám v prospech prevádzkovateľov reštaurácií, odložiť im daňové a odvodové povinnosti a znížiť byrokraciu.
„Prevádzkovateľom doteraz pomohol nájstroj EÚ – SURE, krátkodobé úvery aj iné projekty. Včera vláda sľúbila 120 mil. eur pre subjekty v cestovnom ruchu,“ ozrejmil Štefanec. Europoslanec však do budúcnosti vláde odporúča, čím skôr stanoviť stratégiu pre rozvoj celého cestovného ruchu v SR po pandémii.
Iniciatíva #stálemámechuť združujúca 14 organizácií a iniciatív pôsobiacich v gastro sektore a cestovnom ruchu veľmi víta navýšenie schémy Ministerstva dopravy a výstavby SR o 120 mil. eur. Doteraz prezentované informácie ministrom dopravy však podľa iniciatívy hovorili o 157 mil. eur.
„Úloha vlády a štátu týmto vyhlásením len začína, extrémne dôležité teraz bude doslova expresné vybavovanie podaných žiadostí. Situácia v gastro sektore je mimoriadne kritická a každý deň dostávame informácie o ďalších prevádzkach, ktoré museli pre nedostatok financií skončiť,“ uviedol výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.
Zároveň vzhľadom na to, že v pláne obnovy neboli vyčlenené žiadne prostriedky pre gastro sektor a cestovný ruch, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou, považuje iniciatíva za nevyhnutné, aby štát hľadal aj ďalšie možnosti podpory sektorov cestovného ruchu a gastra, napríklad znížením DPH na gastro služby. Takéto riešenia už podľa iniciatívy navrhujú aj viacerí experti z oblasti makroekonomiky, či samotných rezortov a zrealizovalo ich už viacero krajín EÚ.
Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Pravidlá pre otváranie gastro prevádzok treba určite teraz, podnikatelia sa musia pripraviť na reštart © SITA Všetky práva vyhradené.