Reštauráciám a hotelom pred letom chýba až 40-tisíc ľudí, pomôcť by mohlo zníženie DPH
Reštaurácie a hotely pre výrazný pokles tržieb nedokážu pri reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce.
Filtrovať podľa kategórie
Reštaurácie a hotely pre výrazný pokles tržieb nedokážu pri reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce.
Samsung Tvoja šanca #futureskills, je intenzívny rozvojový program pre študentov zo Slovenska a Česka a už po štvrtýkrát privítal svojich účastníkov.
V mieste dokumentovania dopravnej nehody je doprava obmedzená.
Výdavky poisťovne na vyplácanie penzií pritom doteraz každoročne stúpali.
Zastupiteľstvo TTSK podľa Jozefa Viskupiča už v roku 2018 rozhodlo, že Čistý deň má zapožičanú budovu vrátiť.
COOP Jednota Krupina už umožňuje zákazníkom vrátiť PET fľaše a plechovky. Prvý automat na zber jednorazových obalov je umiestnený v najväčšom supermarkete v meste Krupina.
Národná kriminálna agentúra na začiatku mája pri protidrogovom záťahu v rámci akcie s krycím názvom „Venal 6“ obvinila 16 osôb.
Juneteenth pripomína 19. jún 1865, keď sa čierni otroci v Texase dozvedeli, že sú slobodní.
Celkovo je potrebné obsadiť 29 voľných miest sudcov.
Premiér Eduard Heger ubezpečil, že všetky vakcíny používané na Slovensku sú bezpečné.
18.6.2021 (Webnoviny.sk) – Pred letnou sezónou chýba v sektore gastra a ubytovania 40-tisíc ľudí. Reštaurácie a hotely pre výrazný pokles tržieb nedokážu pri reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce.
Jedným z dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce.
Ako ďalej upozornil generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák, to spôsobuje, že o prácu v tomto segmente nie je záujem.
V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby pritom k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy.
Ako pripomína Marek Harbuľák, situácia sa v minulom roku dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia, a to od polovice marca 2020 zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené.
Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojov pomoci zo strany štátu nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu.
Podľa údajov Štatistického úradu SR od vypuknutia pandémie prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. Predstavuje to pokles o viac ako 36 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou. S poklesom zamestnanosti sa znižovala podľa AHRS aj priemerná mzda.
Podľa AHRS pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa najmä do gastro prevádzok nevráti pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade tretej vlny pandémie. Až 60 percent ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore ak by boli vyššie platy.
„Netreba pritom zabúdať ani na ďalšie významné prínosy gastronómie a hotelierstva pre ekonomiku a spoločnosť. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60 percent všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy. A 20 percent všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. Takmer 90 percent všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním,“ dodal Marek Harbuľák.
Podľa AHRS jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, je zníženie sadzby DPH. Nižšia DPH umožní podľa Mareka Harbuľáka zamestnávateľom zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta. Potvrdzujú to podľa neho aj skúsenosti z iných európskych krajín.
„Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov,“ zdôraznil Marek Harbuľák.
Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, gastrosektor, Koronavírus, Pandémia, zamestnanci
Zdroj: Webnoviny.sk – Reštauráciám a hotelom pred letom chýba až 40-tisíc ľudí, pomôcť by mohlo zníženie DPH © SITA Všetky práva vyhradené.