Ubytovacie zariadenia v čiernych okresoch prichádzajú o sto percent tržieb, gastro je na tom iba o trochu lepšie
Pandémia spôsobila v sektore ubytovacích a stravovacích služieb odliv zhruba viac ako tretiny zamestnancov.
Filtrovať podľa kategórie
Pandémia spôsobila v sektore ubytovacích a stravovacích služieb odliv zhruba viac ako tretiny zamestnancov.
Daň z pridanej hodnoty (DPH) pre reštaurácie by sa mala znížiť zo súčasných 20 percent na 10 percent.
Opatrenia platia do 6. decembra.
Napriek úvahám o zatváraní obchodov a služieb neexistuje podľa obchodníkov debata o forme odškodnenia maloobchodu.
Ako informovala polícia na sociálnej sieti, mladíka v apríli 2019 súd už za drogy právoplatne odsúdil.
Situácia na Slovensku je podľa Petra Pellegriniho v súvislosti s pandémiou koronavírusu kritická.
Podľa šéfa Smeru Roberta Fica vyhlášky nesledujú legitímny cieľ.
Najväčšia mestská časť sa snažila prispôsobiť pandemickej situácii do poslednej možnej chvíle.
Telo nebohého bolo prevezené na súdno-lekársku pitvu.
Približne 40 zásadných pripomienok vzniesol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.
22.11.2021 (Webnoviny.sk) – Ubytovacie zariadenia v čiernych okresoch podľa COVID automatu prišli o sto percent tržieb a okrem malej výnimky sú v nich zatvorené.
V prípade gastronomických prevádzok v týchto okresoch predstavuje pokles tržieb približne 80 percent, pretože tie môžu poskytovať služby len cez okienko a na donášku.
Vzhľadom na nepriaznivú epidemickú situáciu podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka rezervácie na ubytovanie po dohode s klientmi presúvajú na iné neurčité obdobia.
„Robíme to s nádejou, aby ľudia nevyšli z pracovných návykov a aby sme ich udržali. V opačnom prípade im môžeme povedať, zostaňte doma, dostanete o niečo menej peňazí, ale to ľudí nemotivuje,“ priblížil Harbuľák aktuálnu situáciu s personálom v odvetví ubytovacích a stravovacích služieb.
Pandémia koronavírusu trvajúca už druhý rok podľa neho spôsobila v tomto sektore odliv zhruba viac ako tretiny zamestnancov, ktorí sa už neplánujú vrátiť späť. „Nechceme prísť o zvyšok zamestnancov,“ uviedol šéf AHRS.
V prípade možného schválenia tzv. univerzálneho odškodňovacieho zákona je Harbuľák skôr skeptický.
„Nemáme čas na schvaľovanie univerzálnych zákonov, trvá to pár týždňov. Vláda, ak chce poskytnúť prostredníctvom univerzálneho zákona nejaké odškodnenie, musí si schému nechať schváliť v Bruseli, a to sú ďalšie týždne, čím sa vlastne dostávame do omeškania niekoľko mesiacov,“ upozorňuje Harbuľák s tým, že potrebujú rýchlu a efektívnu pomoc od štátu.
AHRS podporuje dobrovoľné aktivity hoteliérov a reštaurácií zamerané na poďakovanie a odmeňovanie ľudí starších ako 50 rokov, najmä tých, čo sa v súčasnosti dajú zaočkovať.
Vyzýva aj ďalších, aby sa k tejto aktivite a podpore pridali, chce tak prispieť k tomu, aby čo najviac okresov získalo tzv. žolíka v podobe prechodu z čiernej farby do lepších fáz.
Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Gastro sektor, Turizmus, Ubytovacie služby
Zdroj: Webnoviny.sk – Ubytovacie zariadenia v čiernych okresoch prichádzajú o sto percent tržieb, gastro je na tom iba o trochu lepšie © SITA Všetky práva vyhradené.