V roku 1900 bolo kuracie mäso na jedálenskom stole výnimočnejšie ako dnes. Sliepky boli chované prevažne na rodinných farmách, no tie boli sústredené na chov iných druhov hospodárskych zvierat. Kuracie mäso a vajíčka boli konzumované skôr pri výnimočných udalostiach.
Trend sa v priebehu storočia zmenil a sliepka sa stala hlavným mäsovým artiklom našich predajní. Vývojom starostlivosti o hydinu aj zlepšením jej výživy sa zmenila aj jej veľkosť. Výrazne.
Aj keď dáta ukazujú neprirodzený nárast veľkosti sliepok, negatívne zdravotné následky ich konzumácie sa výrazne znížili. Úmrtnosť sliepok sa zredukovala z vyše 18% na 4,5%.
Ako rástla váha sliepok od roku 1957? Pripravili sme si pre Vás infografiku.
Dáta o váhe sliepok pochádzajú zo štúdie uverejnenej v Poultry Science. Váha priemerného muža bola odhadovaná na základe výsledkov indexu BMI v roku 1959, od kedy je tento index meraný inštitútom NHLBI
Nasledovné dáta pochádzajú od organizácie National chicken council. Podľa nich je nárast predajnej hmotnosti takmer trojnásobný. Od roku 1925 sa výrazne znížila úmrtnosť hydiny. Ide o predajnú hmotnosť, ktorá je nižšia ako hmotnosť dospelej sliepky v infografike vyššie.
Rok |
Počet dní od vyliahutia
po usmrtenie |
Predajná
hmotnosť (v Kg) |
Úmrtnosť
(%) |
1925 |
112 |
1.13 |
18 |
1935 |
98 |
1.30 |
14 |
1940 |
85 |
1.31 |
12 |
1945 |
84 |
1.37 |
10 |
1950 |
70 |
1.40 |
8 |
1955 |
70 |
1.39 |
7 |
1960 |
63 |
1.52 |
6 |
1965 |
63 |
1.58 |
6 |
1970 |
56 |
1.64 |
5 |
1975 |
56 |
1.71 |
5 |
1980 |
53 |
1.78 |
5 |
1985 |
49 |
1.90 |
5 |
1990 |
48 |
1.98 |
5 |
1995 |
47 |
2.12 |
5 |
2000 |
47 |
2.28 |
5 |
2005 |
48 |
2.44 |
4 |
2006 |
48 |
2.48 |
5 |
2007 |
48 |
2.50 |
4.5 |
2008 |
48 |
2.53 |
4.3 |
2009 |
47 |
2.54 |
4.1 |
2010 |
47 |
2.59 |
4 |
2011 |
47 |
2.63 |
3.9 |
2012 |
47 |
2.65 |
3.7 |
2013 |
47 |
2.69 |
3.7 |
2014 |
47 |
2.73 |
4.3 |
2015 |
48 |
2.78 |
4.8 |
2016 |
47 |
2.79 |
4.5 |
2017 |
47 |
2.84 |
4.5 |
Téme sa pred časom venoval aj magazín Business Insider. Pozrite si krátke video z ich dielne.