Ako môže strava založená na rastlinách pomôcť planéte?
Rastlinná strava sa stáva dôležitou súčasťou našich stravovacích návykov. Mnoho ľudí si uvedomuje jej zdravotné benefity, preto je tiež stále častejšie uprednostňovaná vzhľadom...
Filtrovať podľa kategórie
Rastlinná strava sa stáva dôležitou súčasťou našich stravovacích návykov. Mnoho ľudí si uvedomuje jej zdravotné benefity, preto je tiež stále častejšie uprednostňovaná vzhľadom...
Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) považuje v procese rozširovania Európskej únie za nevyhnutné diskutovať aj s Albánskom a Severným Macedónskom.
Podľa predbežnej pitevnej správy smrť muža nesúvisela s policajným zákrokom.
Vo francúzskom menoslove „červených krajín“ sa nachádzajú štáty, kde sa v ostatnom čase prudko šíria najnebezpečnejšie mutácie koronavírusu.
Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa 23. marca vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu.
Hasiči zároveň musia ochladzovať aj susedné rodinné domy.
Podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej stále existuje priestor, aby v tomto roku boli vyčerpané z eurofondov viac ako 2 miliardy eur.
Slovenskí policajti skontrolovali naprieč Slovenskom v uplynulom týždni takmer 30-tisíc ľudí.
Chlapčeka našli s hrčou na hlave a niekoľkými škrabancami, ale inak v dobrom zdravotnom stave.
Podľa Ireny Biháriovej by mal minister financií osobne uhradiť rozdiel, ktorý vznikne medzi získanou a zaplatenou sumou.
24.6.2021 (Webnoviny.sk) – Rastlinná strava sa stáva dôležitou súčasťou našich stravovacích návykov. Mnoho ľudí si uvedomuje jej zdravotné benefity, preto je tiež stále častejšie uprednostňovaná vzhľadom na spoločenskú zodpovednosť najmä v súvislosti s klimatickými zmenami a stavom životného prostredia.
Nedostatok jedla nie je u nás v súčasnej dobe témou, no stal sa ešte väčšou výzvou aj kvôli prepuknutiu pandémie Covid-19. Na svete ešte stále existujú miesta, kde je prístup k jedlu každodennou výzvou. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo odhaduje, že do roku 2050 bude musieť svetová produkcia potravín vzrásť o 70 %[1], aby uspokojila potreby budúcej populácie. Na dosiahnutie tohto cieľa bude potrebné zdvojnásobiť produkciu potravín, pričom potravinársky priemysel sa bude musieť vyrovnať s nárastom populácie a zároveň poklesom dostupnosti pôdy, vody a energetických zdrojov.
Pri dodržiavaní zásad zdravého životného štýlu je konzumácia bielkovín zásadná. Rastlinné bielkoviny sú na rozdiel od živočíšnych prirodzene bez cholesterolu a majú relatívne nízky obsah nasýtených tukov[2]. Z hľadiska udržateľnosti sú teda rozumnejšou voľbou práve rastlinné bielkoviny, najmä sója[3].
Vedeli ste, že na poľnohospodárskej pôde s rozlohou jedného akra (4047 m2) je možné vypestovať až 161 kg sójového proteínu?
Spoločnosť Herbalife Nutrition tiež spustila kampaň „Nutrition for Zero Hunger“ (Výživa pre nulovú toleranciu hladu) s cieľom zvýšiť povedomie o problémoch týkajúcich sa dosiahnutia 2. cieľa OSN v oblasti udržateľného rozvoja – „Žiadny hlad“. Boj proti podvýžive vo všetkých jej formách je globálnou výzvou. Rastlinná strava poskytuje ľudskému telu zdravší zdroj bielkovín než strava živočíšna a zároveň pomáha chrániť životné prostredie a znižovať emisie uhlíka, ktoré prispievajú ku klimatickým zmenám.Herbalife Nutrition, popredná spoločnosť v oblasti výživy, je odhodlaná plniť svoje záväzky v oblasti udržateľnosti. Spoločnosť už posledných 40 rokov využíva bielkoviny rastlinného pôvodu vo svojich najpredávanejších produktoch. „Neustále sa snažíme zlepšovať a napĺňať našu misiu v oblasti udržateľnosti. Staviame na aktivitách, ktoré sme realizovali v posledných rokoch a robíme ďalšie kroky, aby sme zabezpečili využitie nových a inovatívnych rastlinných proteínov ako základnej zložky v našich nových produktoch, akým je napríklad Tri Blend,“ uvádza Martin Veselý, Country manager Herbalife Nutrition pre Českú republiku a Slovensko.
V rámci svojho programu trvalej udržateľnosti sa spoločnosť Herbalife Nutrition usiluje o znižovanie odpadu naprieč svojimi závodmi a obchodnými aktivitami, vrátane odstraňovania plastov z obalov, zvyšovania recyklácie a znižovania prepravy s cieľom redukovať skleníkové plyny.
Prostredníctvom predajných centier bolo celosvetovo zrecyklovaných viac ako 200 000 kg plastov.
Znížením počtu presunov medzi výrobnými závodmi sa ušetrilo 1,3 milióna kilometrov.
Plastové tašky boli nahradené papierovými zo 100 % recyklovaného materiálu.
Nahradenie papierovej verzie smerníc a návodov ich digitálnou verziou prinieslo úsporu 89 000 kg papiera v 27 krajinách regiónu EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika).
Z propagačných materiálov bolo odstránených 5 900 kg plastových obalov.
Skúšobné balíčky sú vyrobené zo 100 % recyklovaného plastu (úspora 2 250 kg plastu) a členské balíčky obsahujú o 80 % menej baliaceho materiálu.
Pri balení zásielok sa využíva o 50 % menej plastových výplní z recyklovaného materiálu.
Od roku 2015 dochádza k postupnému znižovaniu objemu plastového obalu kľúčového produktu Formula 1. Celková úspora predstavuje 1,4 milióna kg plastu.
Výmena krabice pre skladovanie proteínových tyčiniek priniesla úsporu 480 kg plastu.
Na produkty radu Herbalife Skin s objemom 50 ml sa využíva o 40 % menej vonkajšieho obalového materiálu.
[1] Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (2009), http://www.fao.org/news/story/en/item/35571/icode/
[2] Česká vegánska spoločnosť, http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/bilkoviny/
[3] Herbalife Nutrition, https://iamherbalifenutrition.com/social-responsibility/plant-based-diets-help-planet/
Informačný servis
Viac k témam: PR, strava, stravovanie, životné prostredie
Zdroj: Webnoviny.sk – Ako môže strava založená na rastlinách pomôcť planéte? © SITA Všetky práva vyhradené.