Bryndzove halušky v ohrození? Prednosť dostáva moderná kuchyňa
Tradičné recepty našich starých rodičov sa len ťažko dostávajú do každodenného jedálnička mladých ľudí. Tí skôr uprednostňujú moderné, netradičné, zahraničné, často exotické jedlá.
Filtrovať podľa kategórie
Tradičné recepty našich starých rodičov sa len ťažko dostávajú do každodenného jedálnička mladých ľudí. Tí skôr uprednostňujú moderné, netradičné, zahraničné, často exotické jedlá.
PANAMA 13. mája (WebNoviny.sk) – Panamu v nedeľu zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo dvoch zranených. Zrútené drevené verandy V dôsledku otrasov sa takisto...
NEW HAVEN 13. mája (WebNoviny.sk) – Muža z amerického Connecticutu v nedeľu obvinili z toho, že sa vyhrážal prezidentovi Donaldovi Trumpovi zabitím. Gary Joseph Gravelle,...
BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka čakajú v úvode nového týždňa rokovania v Bruseli. Prvé ministerské stretnutie je venované...
BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Poslanec hnutia OĽaNO Marek Krajčí sa v prípade stratifikácie nemocníc obáva dlhšieho čakania na výkony. Uviedol to v nedeľnej relácii...
OUAGADOUGOU 12. mája (WebNoviny.sk) – Islamskí militanti zaútočili v nedeľu na kostol v Burkine Faso, pričom pri ich útoku zahynul farár a piati veriaci. K útoku došlo v...
SKOPJE 12. mája (WebNoviny.sk) – Novozvolený prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski zložil v nedeľu prezidentský sľub a ujal sa tak funkcie severomacedónskej hlavy...
BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Strane Most-Híd klesli preferencie, priznal v relácii televízie Markíza Na telo s Michalom Kovačičom predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa neho...
BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Zlé meno Slovensku v zahraničí nerobia slová prezidenta, ale činy vlády. Tvrdí to predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová na...
BERLÍN 12. mája (WebNoviny.sk) – Šokujúci pohľad sa naskytol pracovníkom hotela v nemeckom Passau, ktorí v sobotu objavili v jednej z hotelových izieb tri mŕtvoly....
BRATISLAVA 13. mája (WebNoviny.sk) – Tradičné recepty našich starých rodičov sa len ťažko dostávajú do každodenného jedálnička mladých ľudí. Tí skôr uprednostňujú moderné, netradičné, zahraničné, často exotické jedlá.
Kuskus, koriander, avokádo, bambusové výhonky, edamame, burgur, chia, kokosové mlieko sú len niektoré ingrediencie, ktoré s ľahkosťou mladí ľudia zaradili do svojich pravidelných jedálničkov s víziou zdravšej a modernej stravy. Ešte stále však máme na Slovensku jedinečnú super potravinu – bryndzu, ktorej blahodarný vplyv na náš organizmus je neodškriepiteľný.
Po tejto potravine mali siahnuť aj športovci. Každý gram bryndze Liptov obsahuje prospešné mikroorganizmy a vápnik (100 g bryndze Liptov obsahuje 501 mg vápnika), ktorý podporuje normálny energetický metabolizmus, tak isto obsahuje prospešnú CLA a v bryndzi Liptov sú, samozrejme, zastúpené aj bielkoviny (17 g na 100 g), ktoré podporujú rast a udržanie svalovej hmoty.
Liptovská mliekareň, ktorá spracováva mlieko len v od slovenských oviec a kráv pasúcich sa v horských oblastiach, tzv. horské mlieko, pripravila v spolupráci s moderátorom Martinom Pyco Rauschom niekoľko receptov práve s bryndzou Liptov. Tie sa vyznačujú netradične chutnou kombináciou bryndze s inými ingredienciami, ako sme boli doteraz zvyknutí.
Pyco skombinoval napríklad červený melón, červenú cibuľku, bazalku a bryndzu a vytvoril Melónový šalát s bryndzou. Ďalšie prekvapivé spojenia mix ingrediencií a ich netradičné spracovanie sú znaky jeho kulinárskeho umenia. Avokádová nátierka s bryndzou, mrkvové cestoviny s bryndzou, či paprikovo-bryndzová polievka alebo sladký bryndzový toast sú len niektoré recepty z Pycovej kuchyne, kde kraľuje bryndza Liptov.
Liptovská bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza,“ ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že bryndza Liptov obsahuje minimálne 50 % ovčej zložky. Liptov bryndza sa vyrába z pasterizovaného mlieka a každý výrobok prechádza podrobnou kontrolou. Aj preto je bryndza Liptov nie len zdraviu prospešná ale aj bezpečná.
Viac informácií a nečakaných receptov z bryndze Liptov nájdete na www.nasliptov.sk
270 g lístkového cesta
3 PL olivového oleja
1 ks veľkej červenej cibule
170 g varených zemiakov
1 ČL morskej soli
170 g bryndze
1 ks čili
1 ks žĺtka
čerstvý kôpor
čierne korenie
čierny sezam
Na panvici s olivovým olejom asi štvrťhodinu pražíme očistenú a nadrobno pokrájanú červenú cibuľu dohneda a necháme vychladnúť.
V šupke uvarené zemiaky očistíme a nahrubo nastrúhame. Pridáme soľ, nasekaný kôpor, čierne korenie a vidličkou roztlačíme. Bryndzu vymiešame s nasekanou čili papričkou (môžeme vynechať a nahradiť sladkou mletou paprikou).
Plát lístkového cesta rovnomerne rozdelíme na osem obdĺžnikov (rozmery približne 10 x 13 cm). Každý z nich natrieme zemiakovou zmesou, okraje cesta však necháme voľné. Do stredu vložíme ručne vymodelovaný pás bryndze, horné okraje cesta zahneme dovnútra a po dĺžke nakoniec všetko zvinieme. Navrchu vzniknutú medzeru dôkladne zatlačíme dovnútra spolu s okrajmi cesta, aby sa pri pečení stred neotváral, a posypeme dávkou opečenej cibule. Vonkajšie časti cesta nakoniec natrieme rozšľahaným žĺtkom a všetko posypeme čiernym sezamom.
Pečieme 25 minút pri teplote 200 °C, prípadne kratšie (v závislosti od rúry).
Viac informácií a nečakaných receptov z bryndze Liptov nájdete na www.nasliptov.sk
Inzercia
Viac k témam: bryndza, Liptov, Liptov bryndza, recepty
Zdroj: Webnoviny.sk – Bryndzove halušky v ohrození? Prednosť dostáva moderná kuchyňa © SITA Všetky práva vyhradené.