Tradičné vianočné recepty (aj) trochu inak
O tom, že sú Vianoce bezodným zdrojom tých najlákavejších receptov niet pochýb. Ak si odmyslíme narodeniny našich detí či naše okrúhliny, práve vianočné sviatky sú tie, počas...
Filtrovať podľa kategórie
O tom, že sú Vianoce bezodným zdrojom tých najlákavejších receptov niet pochýb. Ak si odmyslíme narodeniny našich detí či naše okrúhliny, práve vianočné sviatky sú tie, počas...
Rodičia dostanú túto pandemickú dávku poslednýkrát za december tohto roka, úrady práce tak dávku naposledy vyplatia v januári budúceho roka.
UNICEF dnes spustil svoju najväčšiu výzvu pre jednu krajinu, aby urýchlene reagoval na humanitárne potreby viac ako 24 miliónov ľudí v Afganistane, z ktorých polovicu tvoria deti.
Novinkou je tiež rokovanie pléna v pondelok 13. decembra od 9:00 do 20:00.
Aktuálna splnomocnenka Andrea Bučková končí na poste v stredu 8. decembra.
Poskytovanie dotácií na nájomné sa nespustí ani 9. decembra.
Rusko má plné právo disponovať svojimi ozbrojenými silami na svojom území, problémom je len to, že nie sú známe motívy a ciele tohto konania.
Vladimír Lengvarský a Mária Kolíková majú analýzy odovzdať do 10. januára 2022.
Martin Klus poukázal, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko je ako autokratický prezident posledné mesiace strojcom vážnych hybridných útokov proti štátom EÚ a NATO.
Za uplynulých 24 hodín v Česku potvrdili 19 482 nových infekcií koronavírusom.
8.12.2021 (Webnoviny.sk) – O tom, že sú Vianoce bezodným zdrojom tých najlákavejších receptov niet pochýb. Ak si odmyslíme narodeniny našich detí či naše okrúhliny, práve vianočné sviatky sú tie, počas ktorých sme ochotní stráviť v kuchyni oveľa viac času ako obvykle. A na výsledok sa teší celá rodina.
Vianoce sú najkrajšími sviatkami v roku. Žiaľ, mnoho tradičných zvykov pomaly vymiera a stále častejšie zabúdame na to, o čom Vianoce sú, čo znamenajú. Ak ale príde reč na vianočné varenie či pečenie, tam sa tradícií vzdávame len ťažko. A ak aj, tak väčšinou len v prospech modernejších a zdravších receptov, čo možno hodnotiť kladne.
V dnešnom článku nájdete množstvo tradičných receptov na prípravu vianočných dobrôt, ale aj ich zdravších súrodencov.
Ak by sme spravili anketu, v ktorej by sme sa vás pýtali na vašu predstavu tradičnej vianočnej večere, čo by ste odpovedali? Celkom určite by najčastejšou odpoveďou bola kapustnica, vyprážaná ryba – najmä kapor, so zemiakovým majonézovým šalátom. Chýbať by však určite nemali ani vianočné oblátky s medom a cesnakom ako predjedlo a opekance s makom či orechami ako dezert. Štedrá večera musí byť skutočne štedrá a v mnohých domácnostiach má ešte viac ako „len“ spomínané 4 chody.
Napriek tomu, že tradičná vianočná kapustnica má svoje miesto na stoloch naprieč celým Slovenskom, v niektorých regiónoch by sme častejšie našli iné polievky. Ak strávite sviatky na západe našej krajiny, nebuďte prekvapení, ak vám domáci namiesto kapustnice naservírujú rybaciu polievku. Lahodnú hubovú polievku budete môcť vyskúšať na severovýchode Slovenska a tradičná šošovicová polievka býva súčasťou štedrej večere napríklad na Horehroní.
Vianoce sú sviatky hojnosti. A, povedzme si úprimne, asi každému z nás sa už niekedy stalo, že to s jedlom jednoducho prehnal. Vyprážaný kapor či filé z aljašskej tresky a pravý zemiakový šalát patria presne do tej kategórie jedál, ktoré sa „nedajú prestať jesť.“ Ak sa však nebránite zdravším verziám týchto pochúťok, vyskúšajte vyprážanie v trojobale nahradiť pečením, napríklad na masle či olivovom oleji a majonézu v zemiakovom šaláte nahraďte jogurtom. Aj recept na pečeného kapra a zemiakový šalát bez majonézy nájdete na www.kuchynalidla.sk.
Ak hovoríme o Vianociach, zabudnúť nemožno na zákusky a koláče. Vanilkové rožky, medovníky či šuhajdy jednoducho patria medzi „must have.“ Nejedna gazdinka nám dá za pravdu, že ak by sa tento rok rozhodla zredukovať vypekanie sladkých dobrôt na jeden či dva druhy, zvyšných členov rodiny by poriadne prekvapila. S najväčšou pravdepodobnosťou asi ešte viac, ako otca svojich detí, ak by si nenašiel pod stromčekom ponožky. Pečené aj nepečené sladkosti skutočne musia byť! Niekto sa celý rok teší na tradičné parížske rožky, do iných domácností zase celkom určite zavíta opitý Izidor. Nebojte, stále hovoríme o obľúbených šťavnatých dezertoch…
Aj tu však existujú rady, ako ich robiť zdravšie. Stačí naozaj málo. Pokúste sa eliminovať klasický biely rafinovaný cukor. Nahraďte ho radšej trstinovým alebo kokosovým cukrom, ak je to možné medom či javorovým sirupom. V porovnaní s bielym cukrom sú zdravšie, okrem iného aj preto, lebo obsahujú rôzne prospešné látky.
Vedeli ste, že v javorovom sirupe sa nachádza viacero druhov antioxidantov, fosfor, železo, zinok, vitamíny B1, B2 aj B3? Jeho sladkosť je vyššia ako v bielom cukre, preto ho stačí menej. Je vhodný na pečenie, na dochutenie koláčov, palaciniek či lievancov.
Vhodné sú tiež alternatívy k bielej pšeničnej múke. Zdravším variantom je špaldová múka, čoraz častejšie siahame aj po kokosovej, makovej, mandľovej či ryžovej múke. Trendom sú jednoznačne bezlepkové dezerty. Jedným z hitov vášho vianočného menu sa celkom určite môže stať napríklad na prípravu nenáročná španielska pomarančová torta.
Želáme príjemné vianočné varenie a (ne)pečenie!
Informačný servis
Viac k témam: PR, Recepty, Vianoce, Vianočné recepty
Zdroj: Webnoviny.sk – Tradičné vianočné recepty (aj) trochu inak © SITA Všetky práva vyhradené.