Ani vy si to neviete ráno bez šálky lahodnej kávy predstaviť? Určite nie ste sami. Odhaduje sa, že na každého obyvateľa Zeme sa ročne vyprodukuje viac ako štyri kilogramy kávy. V minulosti to tak ani zďaleka nebolo, spotreba kávy sotva dosahovala 100 gramov na osobu za rok. Dnes ju pije takmer každý dospelý človek, pre jej lahodnú chuť a príjemné povzbudenie. Avšak, káva nedodáva telu iba energiu.
Pri miernej konzumácií má tento celosvetovo najobľúbenejší nápoj na naše telo mnohé ďalšie priaznivé účinky. Poďte sa s nimi zoznámiť.
Za všetko môže bohaté zloženie
Káva obsahuje asi 70 biologicky aktívnych zložiek. Medzi nimi: kofeín, asi 30 druhov organických kyselín, vitamíny B (B1, B2, B3, B5), ako aj foláty, draslík, mangán, horčík a fosfor. Káva je navyše silný antioxidant. Jedna španielska štúdia ukázala, že antioxidanty v šupke kávových zŕn a kávovej usadeniny sú z hľadiska účinku na telo asi 500-krát účinnejšie ako extrakt zo zeleného čaju alebo vitamín C. Takže, pokiaľ potrebujete vaše telo antioxidanty, doplňte ich telu pri kvalitnej káve.
Užitočné vlastnosti
Existuje veľa mýtov o tom, ako káva ovplyvňuje ľudské zdravie, avšak podľa štúdie z roku 2016 tento nápoj prináša oveľa viac úžitku ako škody. Zároveň je potrebné poznamenať, že jeho mierna konzumácia znižuje celkovú úmrtnosť.
Podľa jednej štúdie publikovanej v JAMA Internal Medicine zomierali Briti stredného veku, ktorí pili kávu mierne, o 10-15 % menej často (obdobie štúdie trvalo 10 rokov). Ďalšia výskumná práca poskytuje dôkazy, že káva znižuje riziko niektorých druhov rakoviny – ústnej dutiny, endometria, hrubého čreva a kože.
Samozrejme, ako so všetkým, ani s konzumáciou kofeínu to netreba preháňať. Jedna až dve šálky kávy pripravených z moderného automatického kávovaru vám cez deň úplne stačia nielen na doplnenie energie, ale aj dôležitých látok, ktoré káva obsahuje.
(E/PR) Zdroj obrázka: djile/Shutterstock.com